GREENOL - BIOPOLIOLI OBTINUȚI PRINTR-O TEHNOLOGIE NECONVENȚIONALĂ DE VALORIFICARE A DEȘEURILOR VEGETALE - Proiect tehnologic inovativ
GREENOL - BIOPOLIOLI OBTINUȚI PRINTR-O TEHNOLOGIE NECONVENȚIONALĂ DE VALORIFICARE A DEȘEURILOR VEGETALE - Proiect tehnologic inovativ
Perioada de implementare: 2021-2023
Coordonator SC Daily Research and Solution SRL
Parteneri: P1- INCD Științe Biologice
P2-Universitatea Politehnica din București
Obiectivul principal
Creșterea capacitații și infrastructurii de cercetare-dezvoltare și producție a IMM-ului coordonator (DAILY SOURCING & RESEARCH SRL) prin realizarea unei linii tehnologice bazate pe reactoare cu mantă ceramică (care absorb energia microundelor și o transformă cu randament ridicat în căldură), pentru fabricarea de rășini din deșeuri precum uleiuri vegetale /uleiuri vegetale uzate/uleiuri animale plus glicerina uzată și fulgi de polietilen tereftalat PET.
Obiectivele specifice ale proiectului urmăresc introducerea în producție a rezultatelor cercetării în vederea comercializării de produse îmbunătățite și a noii tehnologii. Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
(OS1) Cercetare industrială: Realizarea unei investigații critice planificate în scopul dobândirii de noi cunoștințe și competențe, care să genereze elaborarea unei linii tehnologice industriale pentru deșeuri din biomasă. Realizarea acestui obiectiv se va cuantifica prin rezultate măsurabile: dimensionare scara pilot tehnologii și reactor, fișe tehnologice proces și produse, parametrii de identificare (spectru fingerprint) pentru produse noi.
(OS2) Dezvoltarea experimentală: Modelarea unui proces tehnologic. Rezultatele măsurabile pentru acest obiectiv: fișa tehnică echipament (scara pilot, respectiv scara industrială)
(OS3-I) Implementarea unei tehnologii noi de sinteză în câmp de microunde și formularea de produse noi, folosind poliolii obținuți prin transfer tehnologic către DAILY SOURCING & RESEARCH SRL. Rezultatele măsurabile pentru acest obiectiv: fișa tehnologică, raport de validare tehnologie, produși pe baza de polioli (bio-polioli, spume și adezivi poliuretanici, produce peliculegene) certificate.
Proiectul GREENOL se bazează pe lichefierea biomasei (deșeuri vegetale - biomasă lignocelulozica) prin procedee de solvoliză la temperatura de cca. 300 °C pentru obținerea de polioli cu utilizări în sinteza spumelor poliuretanice, a poliesterilor nesaturați, a materialelor de acoperire, respectiv, a rășinilor. Simultan cu utilizarea eficientă a deșeurilor vegetale, proiectul contribuie la valorificarea altui deșeu industrial, rezultat la obținerea biodieselului-glicerina tehnică.
Beneficii: Produșii finali GREENOL sunt polimeri poliuretanici cu un grad de biodegradabilitate ridicat. Obținerea produselor poliuretanice pornind de la polioli proveniți din biomasă și glicerină reziduală reprezintă o alternativă economică rentabilă și cu un impact redus asupra mediului, contribuind la reducerea amprentei de C si scăderea emisiilor de gaze, prelucrarea biomasei, conducând la scăderea cantității de CO2.
ANUNŢ DE FINALIZARE PROIECT - "GREENOL - Biopolioli obținuți printr-o tehnologie neconvențională de
valorificare a deșeurilor vegetale", cod SMIS 122990