Recuperarea intensificată cu microunde a REE și a plasticului din DEEE și reutilizarea la fabricarea aditivă a unor noi componente magnetice

16.01.2023

Proiect finanțat prin Contractul 308/2022

Cod proiect : COFUND-ERAMIN-3-MW4REAMM

Valoare totală proiect : 495.002 lei

Scopul acestui proiect european este utilizarea unei tehnologii inovatoare de microunde, pentru îmbunătățirea recuperării pământurilor rare și maselor plastice din dispozitive electronice și electrocasnice scoase din uz. Reziduurile vor fi reciclate în material brut, ulterior folosit la crearea unor componente magnetice, prin fabricare aditivă.

Pământurile rare sunt materiale esențiale în tehnologii electrice și de conectivitate, grație unor proprietăți unice, aplicabile în diverse aplicații de înaltă tehnologie. La ora actuală, acestea prezintă mare interes în tranziția spre decarbonizare și spre o economie mai verde.

Principalul obiectiv al proiectului MW4REMAM este dezvoltarea unei tehnologii inovatoare, pentru recuperarea eficientă atât a pământurilor rare, cât și ale maselor plastice din reziduurile electrice și electronice, pentru a produce filamente continue din compozite de plastic și pământuri rare.

Obiectivele proiectului sunt:

  • Dezvoltarea unei tehnologii cu microunde pentru separarea și recuperarea maselor plastice și pământurilor rare din deșeurile magneților NdFeBd din pământurile rare, cu eficiență crescută și un minim impact asupra mediului înconjurător.
  • Producerea de nano-pudre și microcristaline, obținute din pământurile rare, prin procesare mecano-chimică.
  • Producerea unor filamente continue din compozite de plastic și pământuri rare, obținute din materiale reciclate anterior și demonstrarea faptului că materialele compozite pot fi refolosite prin fabricarea aditivă a unor noi componente magnetice, prin tehnologia de fabricare a filamentelor condensate.
  • Estimarea impactului tehnologiilor nou-dezvoltate asupra mediului înconjurător, ce trebuie alinate la obiectivele Pactului Verde European.
  • Aducerea la cunoștință către audiența generală a numeroaselor beneficii și a impactului pozitiv asupra mediului pe care îl poate avea reciclarea pământurilor rare din dispozitive electronice și electrocasnice și asupra potențialului inovativ al reutilizării în fabricarea aditivă a magneților.

Proiectul propus prezintă un grad crescut de inovare la nivel european, grație aplicabilității sale în recuperarea pământurilor rare și maselor plastice, prin tehnologia cu microunde. Reprezintă un pas considerabil în procesarea economică și ecologică a magneților mici de tip NdFeB din aparatele electronice și electrocasnice, deoarece atât masele plastice, cât și pământurile rare pot fi refolosite în fabricarea aditivă, în scopul producerii a noi componente magnetice.

Rezultate ale proiectului:

În cadrul proiectului a fost elaborată o strategie de recuperare a DEEE, cu continut de REE.

S-a elaborat o tehnologie de recuperare a plasticului din DEEE, cu conținut de REE, respectiv recuperarea PLA și PET, din componentele imprimantelor. Metoda permite recuperarea PLA sub formă de granule și a PET, sub forma de polioli. În etapa următoare se studiază piroliza deșeurilor din hard-discuri, cu posibilitate de recuperare a REE și generare de energie.

Rezultatele obținute reprezintă soluții inovative de valorificare a deșeurilor de DEEE. cu conținut de REE.