PRODUCȚIA DE POLIOLI ECOLOGICI
Capacitatea de producție pe care firma o va realiza în urma finalizării investiției în curs de derulare este de 600 de tone de polioli ecologici/an, din care o parte vor fi transformate in-house în rășini și produse cu valoare adăugată de tipul rășinilor de pardoseală, grundurilor, etc.
Procesarea prin noul procedeu reduce timpul de reacție cu 40% și consumul de energie cu 20% față de procesarea convențională.
Tipul de reactor utilizat este patentat.
Poliolii ecologici sunt sintetizați prin reiclarea de PET-uri și deșeuri poliuretanice.
Materialul solid, reciclat se transformă prin solvoliză, într-un produs lichid cu valoare adăugată.
Solvoliza cu deșeuri PET se face cu diverși solvenți precum glicerina, glicolii, amino glicolii, amine, în condiții catalitice, în funcție de întrebuințarea produsului finit.
Poliolii ecologici au multe întrebuințări, printre care spume poliuretanice (atât flexibile cât și rigide), construcții (tencuieli, adezivi, materiale de etanșare, elastomeri) , lacuri, vopsele și altele.
Materialul brut pentru realizarea poliolilor ecologici este PET-ul reciclat, în condițiile în care producătorii mari preferă să folosească hidrocarburi și derivați, ca materii prime. Tocmai de aceea produsul nostru este considerat și pe drept numit ca fiind "ecologic".
Poliester poliolii sunt realizați din acizi dicarbolitici alifatici și aromatici și sunt materiale valoroase în tehnologiile cu polimeri. Printre aceștia mai există și derivati oligomerici cu greutate moleculară mică și acizi policarboxilici aromatici sau anhidride ale acestora, care sunt des utilizați în fabricarea poliesterilor rigizi și a spumelor poliuretanice. Utilizarea acizilor aromatici aduce numeroase avantaje proprietăților polimerilor, cum ar fi caracteristici mecanice bune, înaltă stabilitate termică, rezistență la principalii solvenți chimici și inflamabilitate redusă. Poliolii bazați pe poliesteri tereftalici sunt pretabili reacției cu: acidului tereftalic (TPA), glicoli (cum ar fi glicolul dietilenic (DEG) la temperaturi peste 220°C).
Portofoliul nostru include poliester polioli proiectați pentru spume rigide PUR (cu celule închise, cu întrebuințări la izolații termice sau cu celule deschise pentru întrebuințări în izolații fonice), cu densități între 30 și 300 kg/m3, precum și poliesteri polioli pentru spume cu memorie.
PROCESARE VERSATILĂ
Materialele solide reciclate sunt transformate în polioli prin procesul de solvoliză.
Diverși solvenți, precum glicerina, glicolii, amino glicolii și aminele, pot fi folosite în condiții catalitice alături de deșeurile PET, pentru a transforma poliolii rezultați în produse cu valoare adăugată.
Bazându-se pe experimente de laborator și pilot, DAILY SOURCING & RESEARCH SRL a demonstrat că această tehnologie poate produce poliester polioli și rășini cu diferite funcționalități și greutăți moleculare pe același echipament, ceea ce oferă flexibilitate în procesare și în planificarea producției.